Bahulu Cermai
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 10 biji telur
- 380 gm gula pasir
- 200 gm tepung gandum ( yang diayak )
- Sedikit esen vanilla
- Sedikit minyak
Cara-cara untuk membuat bahulu :
Langkah 1
- Pukul telur dan gula pasir sehingga kembang dan juga pekat.
Langkah 2
- Masukkan tepung dan baking powder ke dalam adunan batter yang telah betul-betul pekat dan kembang.
- Kemudian , kacau adunan sehingga rata.
Langkah 3
- Sebelum bakar bahulu , sapukan acuan dengan minyak dan bakar dahulu selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat.
Langkah 4
- Sediakan kain yang dibalut pada kayu , untuk sapukan minyak ke dalam acuan setiap kali memasukkan adunan ke dalam acuan.
Langkah 5
- Bakar gula dalam oven sebentar sebelum digunakan sehingga agak-agak hangat dan terus tuang ke dalam telur.
- Langkah atau tips ini digunakan untuk ketahanan kuih bahulu. Ianya mampu tahan selama 1 bulan tanpa pengawet.
Langkah 6
- Untuk meringankan kuih bahulu , bakar tepung dalam oven tapi hanya sekejap sahaja dan tepung agak-agak hangat sahaja.
Langkah 7
- Bakar bahulu sehingga kekuningan.
Sedikit tips :
- Pastikan acuan betul-betul panas.
- Tepung hendaklah dimasukkan sedikit demi sedikit.
- Bahulu akan melekat pada acuan jika adunan terlalu manis.
- Bahulu akan menjadi keras jika adunan terlebih tepung.